EVALUACIÓN DE LA CÁSCARA DE BANANO (MUSA AAA) VARIEDAD WILLIAMS PARA REMOCIÓN DE ARSÉNICO EN AGUA PARA CONSUMO HUMANO

Authors

  • Vilma Margarita Caballero Alvarado M.Sc Ingeniería Sanitaria, ERIS-USAC

Keywords:

Arsenic, banana peel, filter, filter media, efficiency, removal

Abstract

The efficiency of banana skin as a filter medium, by testing water samples produced in the laboratory with an arsenic concentration of 0.05 mg / l as established by the Pan American Center for Sanitary Engineering - CEPIS to water sources purification. Satisfactory results were obtained, up to 80% removal. The filter presented a sprint of about 28 minutes and gave color to the water, so it is not recommended for use at the household level, however, may be under consideration for use in emergencies.It was developed by a research aimed to find a viable and easily produced for the removal of arsenic in drinking water, taking it to the level allowed by Salvadoran standard portable water, 0.01 mg / l

Downloads

Download data is not yet available.

References

ARIAS FRANCÉS, M. P., NAVARRETE GÓMEZ, K. A., &ROMERO BRIZUELA, Y. (2005). Plan deDesarrollo de Producto para la Harina de Banano.El Salvador: Universidad Dr. José Matías Delgado,Facultad de Economía, 2005. 198 p.

CUELLAR LEÓN, J. A., & MORALES GUTIERREZ, M. E.(2005). Efecto de la Densidad de Siembra Sobre elRendimiento en Banano Musa AAA variedadWillliams en la zona bananera departamento delMagdalena. Magdalena, Colombia: Universidad delMagdalena, Facultad de Ingeniería.

CEPIS-OPS. Manual de Tratamiento de agua paraconsumo Humano. Lima: CEPIS, 2004. Capítulo 1.55 p.

SMITH MELÉNDEZ, E. F. Remoción de arsénico en elagua a nivel de laboratorio usando como mediofiltrante óxido de hierro. Trabajo de graduación demaestría, Escuela Regional de Ingeniería Sanitaria(ERIS), Facultad de Ingeniería, Universidad deSan Carlos, 2007. 85 p

Published

2014-11-30

How to Cite

Caballero Alvarado, V. M. (2014). EVALUACIÓN DE LA CÁSCARA DE BANANO (MUSA AAA) VARIEDAD WILLIAMS PARA REMOCIÓN DE ARSÉNICO EN AGUA PARA CONSUMO HUMANO. Agua, Saneamiento & Ambiente, 9(1), 48–50. Retrieved from https://revistas.usac.edu.gt/index.php/asa/article/view/1468

Issue

Section

Scientific Articles