The egui among the Garínagu of Livingston, Guatemala: A kitchen utensil for grating cassava in Caribbean cultures

Authors

  • Felipe Trabanino
  • Roberto Vilchis

Keywords:

Kitchen crafts, Manihot esculenta Crantz, quartz microflakes, paleoethnobotany, Circuncaribe

Abstract

The archaeological material evidence that allowed to suggest the cultivation of cassava in the region of the Caribbean coast of Colombia and in the Venezuelan Orinoquía were the microflakes of flint, obsidian and quartz of the graters. Cassava would then be introduced to the Mayan area via the Caribbean island hopping or via the Darién through biocultural land corridors. The Darién is not a plug, it is a biocultural corridor. In order to study the microflakes of the graters we conducted a paleoethnobotanical research in the Guatemalan Caribbean, where Arawak and Orinoco traditions are preserved among the Garínagu.We describe the manufacture of the grater from the bipolar percussion of quartz boulders. These currently produced microflakes are highly similar to archaeological quartz fragments excavated at the Santa Isabel site in the Palenque region.

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Author Biographies

Felipe Trabanino

Se doctoró en Antropología (Arqueología) en la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) y realizó estudios posdoctorales en el Centro Peninsular en Humanidades y Ciencias Sociales (CEPHCIS) la UNAM en Mérida, Yucatán. También estudió Biología en la Universidad de Toulouse en Francia. Cursó en el Instituto de Investigación para el Desarrollo (IRD) un diplomado en Etnobotánica y Etnoecología. Se especializa en etnobotánica, etnoecología y arqueobotánica (carbones arqueológicos). Actualmente es Investigador Asociado al Jardín Botánico del Centro de Estudios Conservacionista (CECON) de la Universidad de San Carlos de Guatemala (USAC).

 

Roberto Vilchis

Estudiante de Arqueología en la Escuela Nacional de Antropología e Historia (ENAH), México. Se especializa en lítica, trabaja actualmente en el Proyecto Arqueológico de Palenque Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) en Chiapas.

 

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Published

2023-06-30

How to Cite

Trabanino, F., & Vilchis, R. (2023). The egui among the Garínagu of Livingston, Guatemala: A kitchen utensil for grating cassava in Caribbean cultures. Ciencias Sociales Y Humanidades, 10(1), 49–64. Retrieved from https://revistas.usac.edu.gt/index.php/csh/article/view/1629

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